Družinske finance
Najem bančnih hipotekarnih kreditov natisni

Najem kreditaTistim, ki nimajo bogatih staršev, lastnih prihrankov ali denarja naloženega v vzajemnih skladih, obveznicah in drugih oblikah varčevanja, preostane najem hipotekarnega kredita. Gradnja hiša zahteva čas, predvsem pa denar. Pogoji za pridobitev hipotekarnih kreditov se med bankami razlikujejo, pri vseh pa je višina odobrenega posojila vezana na vaše mesečne prilive. Ker so ugodnosti med bankami različne, je pred najemom kredita, ki ga bomo najverjetneje odplačevali nekaj let, smiselno te ugodnosti dobro preučiti.

Andrej, Branka in Cilka najemajo kredit
Večina bank na svojih spletnih straneh omogoča informativni kreditni izračun. Bankam smo poslali tri vzorčne primere in jih prosili, da pošljejo svoje ponudbe.

Tags:

( 1 Oceni )
Več ...
 
Šolanje otroka - potrebna finančna naložba natisni

Šolanje otrokaStarši ob rojstvu novega člana pričnejo razmišljati tudi o njegovi prihodnosti. Izpostavljeno je predvsem šolanje našega otroka in prav je tako. Neizpodbitno dejstvo je, da bo šolanje otroka s finančnega vidika vedno težje. Zato je prav, da se s tem dejstvom sprijaznimo in poskušamo uresničiti kar se uresničiti da.

»Zlati« socialistični časi, ko je šolanje bilo brezplačno, so že nekaj časa mimo in potrebno je razmišljati kaj bo v prihodnosti. Nemalo katera šola, bodisi osnovna ali srednja, nima več učbeniškega sklada. Zaradi tega smo starši vsako leto izpostavljeni velikim stroškom. Že v vrtcu se srečamo s številnimi izdatki za plesne urice, za zgodnje učenje angleščine, ... z rastjo otroka in s tem tudi napredovanja v srednje, višje in visoke šole, pa se ti stroški samo stopnjujejo. Zato je potrebno že zgodaj ob otrokovem rojstvu razmišljati ter iskati alternative za njegovo prihodnost.


( 0 ocen )
Več ...
 
Upravljanje s premoženjem natisni

Sodite med tiste, ki velikokrat potarnajo: »Nimam denarja!« Če je tako in vas to moti ter obremenjuje, ker vam na koncu meseca ne ostane nič denarja, ste prezadolženi in si ne morete privoščiti tistega kar si želite, je skrajni čas, da vzamete stvari v svoje roke in se finančno opismenite.
Upravljanje s svojim premoženjem ni znanje, ki bi ga lahko pridobili med rednim šolanjem. Gre za znanje, za katerega se moramo potruditi sami. Na slovenskem knjižnem trgu je moč dobiti veliko literature tujih (mnoge med njimi so svetovne uspešnice) in domačih avtorjev. Nekaj koristnih nasvetov za izboljšanje finančnega položaja in za trdno držanje finančnih vajetih v svojih rokah, je strnjenih v tem zapisu.

Najprej plačajte sebi

Kdor ves prislužen denar takoj zapravi in mu ne ostane nič, ne more upravljati s svojim premoženjem, ker ga najverjetneje niti nima. Velja osnovno pravilo, da od vsake zaslužene vsote denarja takoj oddvojimo 5 do 10 % vsote. To naredimo npr. na začetku meseca, preden začnemo trošiti denar in ne na koncu, ko ugotavljamo, da smo pravzaprav vse potrošili. Teh 5 do 10 % predstavlja nedotakljiv fond, ki ga ne porabimo v nobenem primeru. Smiselno ga je vložiti v donosne finančne produkte, da lahko čez nekaj časa uresničujemo pravilo: ''naj denar dela za nas in ne mi za denar''. Pa brez izgovorov, da je denarja tako in tako premalo. Če je to res, si je potrebno poiskati vire dodatnega zaslužka.


( 0 ocen )
Več ...
 
Vzgoja k varčnosti se začne z igro natisni

So nakupovalni pohodi po trgovskih centrih primerni za malčka? Mnenja so zagotovo različna, a pri nas doma smo menili, da je bolje izkoristiti proste trenutke za skupne sprehode in izlete v naravo, obisk zanimivega igrišča, gledališke predstave, ali igro doma. Tako sva si večje nakupe z možem razdelila, male nakupe v bližji trgovinici pa smo opravili skupaj.

Na vsak nakup smo se že doma dobro pripravili: na listke smo napisali, za hčerko Tino pa narisali, kaj je potrebno kupiti. Pripravili smo potreben denar in ga razdelili v mojo in Tinino denarnico. V trgovini smo imeli vsak svojo nakupovalno košarico. Ker je bila za našo malo deklico košara iz blagovnice prevelika, smo malo pleteno vzeli kar s seboj. Potem smo na prodajnih policah poiskali artikle iz seznama ter na blagajni ločeno plačevali. Tino je bilo potrebno dvigniti, saj je le njen nosek gledal čez blagajniški pult.


( 0 ocen )
Več ...
 
Varčevalni nasveti za brezskrbne počitnice natisni

Se strinjate, da je brez denarja težko pohajkovati po širnem svetu? Tudi mi smo takega mnenja. Veselo dopustniško vzdušje lahko kaj hitro postane klavno, če nas nenehno preganja misel na zevajočo luknjo v računu. Zato smo nanizali nekaj nasvetov, kako privarčevati nekaj cekinčkov za sončne dni.

Važen je cilj in trdna volja

Najprej si naredite okviren izračun, koliko želite privarčevati in do kdaj. V zakup vzemite tudi kakšen nenačrtovan izdatek, kot je dodatna večerja ali izlet v neznano. Če že celo leto pazite na denar, si na dopustu resnično lahko privoščite majhne razvade, ki polepšajo dan. Na list papirja si napišite finančni načrt; za osnovo vam je lahko izdatek za lanskoletni dopust ali pa kar program agencije, s katero potujete. Vsekakor je priporočljivo, da imate stroške črno na belem, tako boste imeli bolj celovit in strukturiran vpogled v zadevo.


( 0 ocen )
Več ...
 
Domači ali tuji skladi natisni

Zanima me kateri skladi so bolj donosni; domači ali tuji in zakaj?

Vsak sklad, bodisi je to slovenski ali tuji, je zelo donosna naložba, kateri pa je bolj donosen in če lahko temu rečemo boljši, vam razložim v nadaljevanju. Glede na pretekla leta, ko smo imeli v Sloveniji izključno samo slovenske sklade, v katerih se je v veliki večini plemenitil le slovenski denar, se trend ustvarjanja skladov drastično spreminja. Slovenski trg je svoje »zlate čase« že preživel, sedaj se trg umirja, zaradi tega pa so donosi manjši kot pretekla leta. Ker smo lasten trg izčrpali, so se začeli v zadnjih nekaj letih s svetlobno hitrostjo ustvarjati skladi, ki imajo bodisi tujega upravljalca ali pa je upravljalec slovenski, svoje naložbe pa nalagajo v tujino.
 


( 0 ocen )
Več ...
 
Kaj je vzajemni sklad natisni

Zadnje čase veliko poslušam in berem o vzajemnih skladih, ker pa sem bolj nepoučena na tem področju se z vprašanjem obračam na vas; kaj sploh je vzajemni sklad?


Vzajemni sklad je skupno premoženje večjega števila vlagateljev, kateri je v izključni lasti vlagateljev in je razdeljeno na VEP (vrednost enote premoženja) točke. Vsaka točka vzajemnega sklada predstavlja njegov sorazmerni delež vseh naložb.

Z vsem premoženjem vzajemnega sklada strokovno upravlja družba za upravljanje (DZU), katere edini cilj je povečevati njegovo vrednost na trgu in s tem posledično povečevanje premoženja vlagateljev.

Glede na naložbeno politiko, to pomeni v katere vrednostne papirje vlagajo, razvrščamo vzajemne sklade v tri glavne skupine, na delniške, obvezniške ter mešane. Na trgu so poleg naštetih prisotni še denarni, indeksni, skladi skladov idr.


( 0 ocen )
Več ...
 


Sorodni prispevki

Iskanje© 2009 Otroci d.o.o., izdelava spletne strani Tomyco d.o.o.